Dersiam.Com

Egitim portali

İçeriği paylaş

yabancı dil

Almanca'nın giderek artan önemi ve avusturya'da almanca kursları

--Dil Eğitimi--

1940’lı yıllarda giderek önem kazanmaya başlayan yabancı dil ve anadili öğretimi olgusu içersinde değerlendirmek gerekir. Lisan öğrenimi dilbilim kuramsal çalışmalarıyla desteklenmiş, sonrasında uygulamalı dilbilim adı altında dallanmıştır. Yabancı lisan öğrenimi günümüzde artık gerek pedagojik yöntemlerin araştırılması gerekse anadil/yabancı lisan ekseninde oluşan sosyo-kültürel açılımların incelendiği ayrı bir araştırma sahası ve bilim dalı olmuştur.

--Almanca Dil Eğitiminin önemi giderek artıyor--

Üniversitelerin hazırlık okullarında görev almak zorlaşıyor.

Yabancı dil okutmanlığı

Sait Gürsoy / Sabah

Üniversitelerin hazırlık okullarında görev almak zorlaşıyor. Yönetmeliğe göre bu okullarda yabancı dil okutmanlığı yapacakların lisans mezunu olmaları yetiyor. Yabancı dil okutmanlarının Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'ndan (ALES) 70 puan alması gerekiyor.
Yabancı dil okutmanı başvurularında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)'den en az 80 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulu'nca kabul edilen bir sınavdan, bu puan muadili bir puana sahip olma şartı gerekiyor. Üniversiteler yabancı dil okutmanlığında bu kurallara uymak zorunda. Ancak zorlanıyorlar. Çünkü yabancı dil okutmanları matematik bilgileri yeterli olmadığı için, ALES'ten 70 puan alamıyor. YÖK'ün bu sorunu çözmesi gerekiyor.

Okan Üniversitesi ve Adalet Bakalığı işbirliği protokolü

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Okan Üniversitesi´nin 2008-2009 öğretim yılı açılış törenine katıldı ve üniversitenin yeni açılan Hukuk Fakültesi için işbirliği protokolü imzaladı. Okan Üniversitesi´nden verilen bilgiye göre, bu yıl öğrenime başlayacak Hukuk Fakültesi, üniversitenin diğer bölümlerinde olduğu gibi iş dünyasıyla yakın ilişkiler içinde olacak. Diğer Hukuk Fakültelerinden farklı olarak; Adalet Bakanlığı’nın kriterlerine uygun, aynı zamanda, avukatlık, hakimlik, savcılık haricinde büyük şirketlere hukuk danışmanlığı yapacak, birden çok yabancı dil bilen uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanıyor. Adalet Bakanlığı ve Okan Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü gereğince başta yabancı dil olmak üzere ortak eğitim projeleri üretmek, belge ve arşiv kaynaklarını paylaşmak, sertifika programları, kongre ve konferanslar yürütmek gibi ortak çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Yabancı dil öğrenmenin püf noktası ne?

Otago Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Clark, matematiksel düşünce sistemini geliştirebilenlerin yabancı dili rahat öğrendiklerini iddia etti.

Yeni Zelanda Otago Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. John Clark, matematiksel düşünce sistemini geliştirebilenlerin yabancı dili rahat öğrendiklerini ifade ederek, ''Diller, kurallar çerçevesinde öğrenilir ve bu da zaten matematik demek'' dedi.

Son yorumlar

Anket